Start Omhoog Inhoudsopgave Links

Oeverzwaluwen

Archief Oeverzwaluwen

 

...naar de inhoudsopgave...

 

 

'Onze' kolonie

'We zijn er trots op en daarom óók een plaatsje op deze website.'


Oeverzwaluw
(Lat.:Riparia riparia)

GB: Sand Martin
F: Hirondelle de rivage
D: Uferschwalbe
DK: Digesvale
N: Sandsvale
I: Topino
SF: Törmäpääsky
Fries: Ierdswel

Artikel uit het Eindhovens Dagblad van 2 juli 2002.

Vogels nestelen zich spontaan in zandberg bij grondverzetbedrijf
Dertig nesten oeverzwaluwen in Waalre 

Door onze correspondente 

Op ons terrein in Waalre vestigde zich in 2001 een groep oeverzwaluwen.

 

We vonden 't zo mooi, dat we in het daarop volgende jaar de nestelwand zelfs speciaal aangepast hebben.

De oeverzwaluwen haalden toen zelfs de krant en de radio. In de kolom rechts kunt u het artikel in het Eindhovens Dagblad en de uitzending op Omroep Brabant nog eens lezen en beluisteren. 

 

Helaas werd er in het najaar van 2002 door spelende jeugd flink wat schade aan de wand toegebracht, waardoor in 2003 enkele zwaluwen te makkelijk ten prooi vielen aan katten.

Toch zijn de kleine 'krakers' elk jaar weer teruggekeerd. En natuurlijk hebben we dat zand wel eens nodig, maar voorlopig zijn we zo trots op 'onze' kolonie, dat we proberen de vogeltjes een goed zomerverblijf te geven.

Heikant zandberg links

Heikant zandberg rechts

Heikant zandberg zijkant

oeverzwaluwnesten

oeverzwaluw voorzijde

oeverzwaluw achterzijde

... enkele foto's van dichtbij, mei 2004 ...

Zeker in  het broedseizoen mogen de oeverzwaluwen niet verstoord worden. Kom gerust een kijkje nemen, maar blijf dus beslist van ons erf. Vanaf de openbare weg kunt u het aan- en afvliegen goed genoeg zien. Hierboven een paar detailfoto's.

De kolonie is gevestigd -in de berg ophoogzand naast onze schuur- aan de Heikantstraat 23a in Waalre. Vanaf september zijn de vogels natuurlijk gevlogen...


De oeverzwaluw...

Dinsdag 2 juli, WAALRE - Bij de familie Roes aan de Heikantstraat in Waalre is het een drukte van belang. Oeverzwaluwen vliegen af en aan om hun jongen te voeren. De vogels hebben diepe nesten gemaakt in een berg zand die op het terrein van de familie ligt.

Zo'n grote berg zand op het terrein is voor een grondverzetbedrijf niet zo vreemd, maar dat er zich spontaan oeverzwaluwen in nestelen wel. 'Vorig jaar ontstond een vrij rechte wand omdat we het benodigde zand voor het werk steeds van onder af weghaalden. Op een gegeven moment zag ik allemaal gaten ontstaan in die wand. Dat bleken dus de nesten van oeverzwaluwen te zijn', aldus Roes. Begin dit jaar werd er nieuw zand bijgestort en door de chauffeur tegen de resterende berg aangeschoven. 'Dat vond ik toen jammer. Later zijn we een volle dag bezig geweest om toch weer een vrij rechte wand te maken in de hoop dat de oeverzwaluwen ook nu weer hier gingen nestelen.' Die opzet slaagde en momenteel zijn er zo'n dertig nestelgaten te tellen.

Oeverzwaluwen hebben leemhoudend zand nodig om hun nest in te maken, weten Roes en C. Jonkers van het IVN. 'Dat is dan ook de reden dat het gemeenteproject bij het Gat van Waalre waarschijnlijk mislukt is. Ik denk dat het zand daar niet leemhoudend genoeg was.' Ook projecten in de regio met een betonnen nestelwand werken vaak niet naar verwachting, stelt Jonkers. De familie Roes vindt de nestelende oeverzwaluwen op haar terrein zo leuk dat ze de zandwand nog zeker enkele jaren intact laat. Nadat de jongen zijn uitgevlogen, willen Roes en Jonkers enkele nesten openmaken om precies te kunnen zien hoe diep een nest is en hoe groot het daadwerkelijke nestgedeelte is. Langs het terrein loopt een wandelpad waar de vogelactiviteiten goed zijn te zien.

 

Daarna volgde er een interview op Omroep Brabant. Luister naar dit »_radiofragment (ca. 3MB) uit het middagprogramma van Cindy de Koning.
(ruim vier minuten)

Het is de kleinste zwaluw die in Nederland voorkomt. Van boven is de vogel donker bruin. Hij heeft een bruine band over zijn borst en is verder wit van onder. De staart van de oeverzwaluw is gevorkt, maar minder sterk dan bij de boeren- en huiszwaluw. De oeverzwaluw dreigde in de jaren '70 uit Nederland te verdwijnen. Gelukkig is er nadien weer een stijgende lijn ingezet en zijn er de laatste jaren 20.000 tot 25.000 broedparen. Trekt in augustus-september weg naar tropisch Afrika. Hij keert terug in ons land in april-mei. Een enkeling is zelfs al in maart aanwezig. Zoekt vaak boven rivieren, poelen en ondiepe meren naar vliegende insecten en spinnen.


...graaft een nest...

Ze broeden in een kolonie. Ze graven zelf hun nest in steile rivieroevers. Ze benutten ook door de mens gemaakte steile zand of leemwanden zoals op bouwterreinen en afgravingen. Hierdoor heeft de vogel een nogal plaatselijk voorkomen. De nestgangen worden met de pootjes gegraven. De gangen zijn 60-90 cm diep en eindigen in een nestkamer die wordt bekleed met veertjes en plantendelen. Er worden 4-5 zuiver witte eitjes gelegd. De ouders broeden deze gezamenlijk uit. De broedtijd is 12-16 dagen. De eerste weken blijven de jongen in de nestkamer; als ze wat ouder zijn komen ze de ouders tegemoet.

...in een steile wand.

© Karel Roes

Welkom op WWW.GEBRROES.NL  - de website van (Loonbedrijf & Grondwerken) Gebroeders Roes Valkenswaard BV, Kromstraat 48, 5554 NH  Valkenswaard (NL)

infogebrroes.nl

+++ laatste wijziging:  Friday 14 March 2008 +++